Thema: Communicatie, luisteren, achtergrondlawaai
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Ken je dat? Je bent op een verjaardagsfeestje van je beste vriend of vriendin. Er is heel veel lawaai; er wordt muziek gedraaid, de andere kinderen zingen ‘Lang zal ze leven’ en de hond van de jarige blaft vrolijk mee. En ondanks alle herrie kun je toch de jarige verstaan als hij of zij je bedankt voor het mooie cadeau dat je hebt gegeven. Hoe kan dat? Blijkbaar ben je in staat om al het kabaal op de achtergrond weg te filteren en je op één stem te richten. Dit fenomeen staat ook wel bekend als het Cocktail party effect.

In deze les leren we meer over dit Cocktail party effect. Welk soort achtergrondlawaai maakt het ons als luisteraars extra lastig? Is het bijvoorbeeld moeilijker om stemmen van andere mensen te negeren dan om een blaffende hond weg te filteren? Maakt het uit of je de achtergrondmuziek kent of niet? En hoe kun je hier onderzoek naar doen? Met behulp van een experimentje gaan we antwoorden proberen te vinden op deze vragen. We zullen ontdekken hoe bijzonder het is dat we elkaar zo goed kunnen verstaan.

Docent:

Susanne Brouwer houdt ervan om met vrienden af te spreken. Ze is gefascineerd door het feit dat ze de stemmen van haar vrienden meestal goed verstaat, terwijl er vaak achtergrondlawaai aanwezig is. Ze doet onderzoek naar hoe het toch kan dat we zo succesvol met elkaar kunnen communiceren.