Skip to main content

Kletskoppen in de Klas

Wil jij ook les van een echte wetenschapper?

Bij Kletskoppen in de Klas komt een taalwetenschapper bij jou in de klas vertellen over haar onderzoek. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over meertaligheid, het beleven van verhalen, of over hoe je eigenlijk je moedertaal geleerd hebt. En natuurlijk ga je zelf een experimentje doen! Hieronder vind je een overzicht van alle lessen. Meedoen? Klik verder!

Twee talen in je hoofd, hoe werkt dat?

Nederland is een meertalig land. Bijna elke schoolklas heeft wel een of meer kinderen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands. In deze les leren we wat meertaligheid eigenlijk is, hoe het werkt en hoe je ermee om kunt gaan. Wat doet het met je als je twee talen in je hoofd hebt zitten?

Talenreis door de hersenen

Bestaat er zoiets als een talenknobbel? Hoeveel talen kun je leren? Welke taal is het makkelijkst om te leren? In deze les duiken we in de wereld van taal en hersenonderzoek. We ontdekken hoe je met een MRI-scanner in de hersenen kunt kijken en komen er zo achter hoe hersenen een nieuwe taal leren.

Hoe beleef jij een verhaal?

Iedereen ervaart het lezen van verhalen anders, en dat kunnen we onderzoeken! Maakt het uit hoe de tekst geschreven is? Past een bepaald verhaal beter bij de één dan de ander? In deze les gaan we kijken naar de wetenschap achter het lezen en gaan we ook zelf een onderzoekje doen om te kijken hoe je kunt meten wat er in iemands hoofd gebeurt tijdens het lezen.