Thema: Taalverwerving bij baby’s en jonge kinderen
Leeftijd: vanaf 7 jaar

Als baby kon je nog niet praten, maar een paar jaar later, nog voor je naar school ging, kon je dat wél. Blijkbaar heb je in die eerste jaren van je leven een heleboel geleerd. Maar hoe dan?

Wat je misschien nog niet wist is dat baby’s de beste taalleermachines zijn die er bestaan. Dat zou je niet zeggen, als je ze in hun wiegjes ziet liggen, of als je je jongere broertje, zusje, neefje of nichtje hoort praten. Ze maken nog heel veel fouten. Toch leren de meeste kinderen hun moedertaal gewoon ‘vanzelf’, terwijl taal heel ingewikkeld is. Je moet in je hoofd een heleboel dingen doen om mensen te kunnen begrijpen of om te praten. In deze les doen we een paar proefjes waardoor je zelf ervaart wat er allemaal gebeurt als je taal waarneemt of woorden moet benoemen. We zullen zien dat het eigenlijk best bijzonder is dat we het heel gewoon vinden om met elkaar te praten.

Docent:

Paula Fikkert doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar hoe kinderen taal leren. Zij geeft inzicht in wat we weten over het vroege taalleren van baby’s en wat we ervan kunnen leren voor later.