Thema: (nep)nieuws
Leeftijd: vanaf 9 jaar

In deze les nemen we de kinderen mee in de wereld van het nieuws. Veel kinderen vinden het leuk om het nieuws te volgen. En dat is maar goed ook, want het is heel belangrijk om te weten wat er gebeurt in de wereld. Met een kleine quiz laten we kinderen eerst ontdekken wat nieuws is en vooral wanneer iets wel en niet in het nieuws komt. Kinderen oefenen daarmee door zelf voor heel even de baas van het Jeugdjournaal te spelen en te kiezen wat de uitzending van vanavond wel en niet haalt.

Iets waar de makers van nieuws goed op moeten letten is of het nieuws dat ze willen laten zien wel echt is. Er komt steeds meer nepnieuws en daarom moet iedereen die nieuws maakt of ernaar kijkt, weten hoe je nepnieuws van echt nieuws kunt onderscheiden. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van nepnieuws? En hoe goed zijn de kinderen in het herkennen van daarvan?

Docenten:

Mariska Kleemans keek toen ze jong was zelf heel graag naar het Jeugdjournaal. Ze vindt het heel belangrijk dat kinderen weten wat er speelt in de wereld en daarom doet ze nu onderzoek naar hoe nieuws voor kinderen zo goed mogelijk gemaakt kan worden en hoe kinderen nieuwswijzer kunnen worden.

Ming Ebbinkhuijsen is heel nieuwsgierig naar wat kinderen van het nieuws, zoals het Jeugdjournaal, vinden. Daarom gaat ze vaak naar basisscholen om kinderen nieuwsvideo’s te laten zien en ze daar vragen over te stellen, zoals bijvoorbeeld over hun emoties. Ze wil kinderen graag helpen minder negatieve emoties te ervaren bij het kijken naar nieuws.

Sanne Tamboer wil altijd graag weten hoe iets écht zit. Sanne onderzoekt hoe jongeren kunnen worden geholpen om kritischer met nieuws om te gaan. Daarvoor gaat ze met jongeren aan de slag om zelf nieuws te leren maken.