Skip to main content
Nieuws

Taalwetenschapper in de klas

Bij Kletskoppen in de Klas komt een van onze wetenschappers naar school en verzorgt een les over een onderwerp dat te maken heeft met taalonderzoek. De kinderen krijgen een stukje theorie, maar gaan vooral ook zelf aan de slag met een taalexperimentje. De demonstraties die we tijdens het festival laten zien dienen daarvoor als uitgangspunt. Het voordeel van deze opzet is dat er meer tijd is om aan kinderen uit te leggen dat het niet alleen maar leuke spelletjes zijn, maar dat er een wetenschappelijke vraag achter zit.

Er zijn lessen over verschillende onderwerpen, zoals meertaligheid, leesbeleving en de werking van de hersenen bij het leren van een nieuwe taal. Een overzicht van alle lessen is hier te vinden.

Kletskoppen in de Klas is geschikt voor scholen, maar ook voor bibliotheken, buurtcentra, etc. Overal waar een groep van ongeveer twintig kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar kan komen en in een rustige ruimte kan werken. Onze voorkeur gaat uit naar live lessen, maar in overleg is voor sommige lessen een online versie mogelijk.

De deelnemende wetenschappers volgden een speciale cursus van het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit om hun onderzoek uit te leggen aan kinderen en hebben dus ervaring met het omgaan met groepen basisschoolleerlingen.

Interesse? Neem contact op met Pim Franssen, projectleider van Kletskoppen: info@kletskoppenfestival.nl. Data en tijden worden vastgesteld in onderling overleg met de betreffende wetenschapper. De lessen zijn voorlopig gratis.