Skip to main content
Nieuws

Lass Frooby Noo

Stel, je staat op een feestje en je probeert iemand te verstaan die tegen je praat. Maakt het daarbij uit welke muziek er op de achtergrond klinkt? Susanne Brouwer, lid van ons wetenschappelijk team, deed onderzoek naar het zogenaamde cocktailparty effect en gebruikte daarbij onder andere de Simlish-versie van het nummer Last Friday Night (Lass Frooby Noo) van Katy Perry.

In het onderzoek wilden Brouwer en haar studenten uitzoeken of het moeilijker is om zinnen te herkennen als er zang aanwezig is en als de songtekst betekenisvol is. Katy Perry bleek zeer geschikt om voor het onderzoek te gebruiken. ‘Zij heeft haar liedjes ingezongen in Simlish, een verzonnen taal die klinkt als Engels en gesproken wordt in het videospel The Sims dat erg populair is, onder andere onder studenten’, zo licht Brouwer toe.

En wat was de uitkomst van het experiment? Het verstaan blijkt slechter bij de Engelse versies dan bij de Simlish-versie van de liedjes. Het beste blijken mensen elkaar te verstaan bij de instrumentale versies van haar nummers.

Voor een uitgebreidere beschrijving van het experiment, klik hier.

Op basis van Brouwers onderzoek ontwikkelt Kletskoppen nu een online spelletje voor kinderen om zelf het cocktailparty effect te ervaren. Binnenkort te vinden op deze site!