Thema: hersenen, talen leren
Leeftijd: vanaf 8 jaar

Op school moet je naast Nederlands vaak ook een andere taal leren, zoals bijvoorbeeld Engels, of soms zelfs Frans of Duits. Sommige kinderen vinden dat heel makkelijk, andere juist heel moeilijk. Hoe kan dat? En hoe zit het met je moeder, en je vader? Leren die een vreemde taal sneller dan jij? Onderzoekers denken dat het antwoord misschien wel eens in de hersenen kan liggen.

In deze les duiken we daarom samen in de wereld van taal en hersenonderzoek. We beantwoorden vragen als: hoe leren hersenen een taal? Bestaat er zoiets als een talenknobbel? Hoeveel talen kun je leren? Welke taal is het makkelijkst om te leren? En hoe doe je eigenlijk onderzoek naar hoe de hersenen talen leren? We ontdekken hoe je met een MRI-scanner in de hersenen kunt kijken en hoe je hiermee taalonderzoek kunt doen.

Docent:

Willeke Menks is in Nederland geboren maar heeft ook een tijdje in Spanje, IJsland, en Zwitserland gewoond. Ze doet hersenonderzoek naar het leren van nieuwe talen en wil weten of kinderen talen anders leren dan volwassenen. Dit doet ze met een MRI scanner, dat is een apparaat dat foto’s maakt van de hersenen.